logo

SPUNTA: Deze Nederlandse variëteit is één van de oudste soorten die thans op Cyprus worden geteeld. De Spunta werd voor het eerst geplant in 1968, is zeer productief, is een vrij vroege aardappel met uitstekende agronomische eigenschappen, geeft grote langwerpige knollen met lichtgeel vruchtvlees en kent vele toepassingen in de keuken (bereidingstype B).


NICOLA: Ongetwijfeld de voornaamste variëteit van de vroege aardappelen in Europa. Het is een midden vroege aardappel geschikt voor salades (bereidingstype A-B) maar vaak gebruikt voor algemene toepassingen in de keuken. De knol van deze aardappel is mooi ovaal van vorm, normaal van grootte, geelschillig en met geel vruchtvlees. Dit is een vastkokende soort, uitzonderlijk van smaak. De planten van deze variëteit worden dicht opeen geplant.


ANABELLE: Nederlandse aardappel geschikt voor salades. Is consistent, vastkokend, een kruising tussen de bekende soorten NICOLA en MONALISA. Het is een vroege variëteit met vrij veel langwerpige knollen met geel vruchtvlees en een bijzondere smaak.


FILEA: Duitse aardappelvariëteit geschikt voor salades. Voor het eerst geplant in Cyprus in 1995. De knollen zijn ovaal van vorm, gemiddeld van grootte, met ondiepe ogen, gele schil en diepgeel vruchtvlees.


MARFONA: Nederlandse productieve en vroege variëteit. Voor het eerst geplant in Cyprus in 1979. Zeer grote knollen, min of meer ovaal van vorm, tamelijk vlakogig, lichtgeel van schil en lichtgeel van vruchtvlees, vastkokend (bereidingstype B-C).


MARABEL: Duitse vroege variëteit. In Cyprus geteeld sinds de afgelopen 20 jaar. Aardappel voor algemeen gebruik in de keuken (bereidingstype B) met zeer goede eigenschappen en een uitzonderlijk delicate smaak. De uniforme knollen zijn middelgroot tot groot, met gladde schil, ondiepe ogen, en met geel vruchtvlees dat niet verkleurd.