logo

De aardappel heeft een grote impact gehad op onze voeding en maakte zijn opmars in de samenleving door de eeuwen heen: De aardappelteelt begon tienduizend jaar geleden in Zuid-Amerika en kwam naar Europa tijdens de culturele renaissance. Thans is de aardappel wereldwijd de meest verbouwde groente.

De eetbare ronde ondergrondse knol van de plant Solanum tuberosum vormt een belangrijke voedingsbron en blijkt een lievelingsgroente te zijn in de hele Europese Unie en de ontwikkelde wereld. Aardappelen eten is een goede gewoonte voor jong en oud want de aardappel is niet alleen lekker, makkelijk te bereiden en vlot te consumeren maar bovendien een uitzonderlijke bron van energie.

De aardappel is één van de meest voedzame knollen want ze bevat zetmeel en kalium, en is rijk aan koolhydraten, organische zuren en vitaminen (B1, B2, B6 en C). Bovendien bevat de aardappel enerzijds een aantal fytonutriënten met antioxiderende werking, zoals carotenoïden, flavonoïden en cafeïnezuur, en anderzijds unieke eiwitten zoals de patatine.